رژیم درمانی در دوران مختلف

رشد و سلامت بدن با تغذیه سالم ارتباطی مستقیم دارد.
طی دو‌ سال نخست زندگی، که با رشد و تکامل سریع جسمی و اجتماعی همراه است، کفایت دریافت مواد مغذی شیرخواران بر تعامل آنان با محیط اثر می کند. شیرخواران سالم و به خوبی تغذیه شده، انرژی کافی برای پاسخ دهی به محرک های محیطی و تعامل با والدین و‌ پرستاران خود را دارند.
طول بارداری، وزن قبل از بارداری و افزایش وزن مادر در طی بارداری، وزن تولد نوزادان را تعیین می کند. پس مشخصا توجه به نقش تغذیه از همان ابتدای لقاح حائز اهمیت است.
در دوران کودکی نیز تغذیه ی مناسب جهت رشد ذهنی و جسمی کودک موثر است. طبق مطالعات انجام شده، نمایه ی غذاخوری سالم (Healthy Eating Index)، در کودکان ۳-۲ ساله بیشتر از تمام سنین است و به تدریج با بالا رفتن سن کودکان و طی نوجوانی کاهش می یابد. بر خلاف تصور عموم، کودکان توانمندی ذاتی در انتخاب رژیم غذایی سالم و متعادل را ندارند و صرفا زمانی قادر به داشتن رژیم غذایی سالم هستند که مواد غذایی با ارزش در اختیارشان قرار گیرد. بنابراین باید متوجه باشیم که سرمایه گذاری جهت داشتن تغذیه ی سالم در این دوران بسیار حائز اهمیت است و باعث افزایش سلامتی در سال های پیش رو می گردد.
در دوران نوجوانی که عموما فاصله ی سنی ۱۲ تا ۲۱ سالگی را در بر می گیرد، دوره ای است که تغییرات عمیق جسمی، روانی و ادراکی صورت می پذیرد و طی آن کودک تبدیل به فردی بزرگسال می شود. سرعت رشد جسمی در این دوران بسیار بیشتر از اوایل کودکی است. به طور متوسط ۲۰ درصد قد و‌۵۰-۴۰ درصد وزن بزرگسالی در جریان نوجوانی کسب می گردد. بنابراین بررسی سرعت رشد و تامین مواد مغذی مورد نیاز جهت رشد مناسب در این دوران از اهمیت بالایی برخوردار است.
بعد از سپری شدن دوران نوجوانی وارد دوران بزرگسالی می شویم. مراد از تغذیه در بزرگسالی، عبارت است از رفتارهای مرتبط با غذا و تغذیه در سال های بعد از نوجوانی و‌ قبل از سالمندی (۶۵ سالگی). نیازهای تغذیه ای این گروه همچون سایر گروه ها تحت تاثیر جنس، وضعیت سلامتی، مصرف داروها و‌ شیوه ی زندگی (رفتارهای مربوط به صرف غذا، استعمال دخانیات و فعالیت جسمی) است و سال های بزرگسالی برای ارتقای سلامت و پیشگیری از بیماری، زمان ایده آلی است.
بعد از عبور از این دوران، دوران سالمندی تجربه می شود. در سالمندی ترکیب بدن تغییر می یابد. توده ی چربی و‌ چربی احشایی افزایش می یابد در حالیکه توده ی عضلانی کاهش می یابد. در نتیجه متابولیسم بدن نیز کاهش پیدا می کند. بنابر این توجه به مداخلات تغذیه ای جهت دستیابی به وزن مناسب، تامین مواد مغذی مورد نیاز با در نظر گرفتن شرایط و بیماری های زمینه ای، در کاهش مشکلات ناشی از سالمندی بسیار موثر است.
در ادامه به نقش و‌ اهمیت تغذیه و رژیم درمانی در هر کدام از این دوران ها و رژیم درمانی در دوران مختلف به تفصیل می پردازیم.

تغذیه نوزادان

نیاز های تغذیه ای در نوزادان و شیرخواران

بیشتر بخوانید

رژیم کودکان

نیاز های تغذیه ای در کودکان

بیشتر بخوانید

رژیم نوجوانان

نیاز های تغذیه ای در نوجوانان

بیشتر بخوانید

رژیم بزرگسالان

نیاز های تغذیه ای در بزرگسالان

بیشتر بخوانید

رژیم سالمندان

نیاز های تغذیه ای در سالمندان

بیشتر بخوانید