تغذیه در دوران کودکی:

در دوران کودکی سرعت رشد بعد از سال نخست زندگی بطور قابل ملاحظه ای کند می شود. افزایش وزن تا سن ۹ تا ۱۰ سالگی کودک ۲ تا ۳ کیلو گرم در هر سال می باشد و‌ افزایش قد از ۲ سالگی تا بلوغ بطور متوسط ۶ تا ۸ سانتی متر در هر سال است.
چربی بدنی به تدریج کاهش یافته و مابین سنین ۴ تا ۶ سالگی به حداقل می رسد سپس جهش چربی اتفاق می افتد و هرچقدر این جهش چربی زودتر شروع شود، احتمال بالا بودن BMI یا شاخص توده بدنی در بزرگسالی بیشتر خواهد بود.
در یک سالگی اطفال یک سوم تا یک دوم مقدار غذای بزرگسال را مصرف می کند این مقدار در سه سالگی به نصف و در شش سالگی به دو سوم افزایش می یابد.

نیاز های تغذیه ای در کودکان:

انرژی دریافتی بایستی برای حفظ متابولیسم پایه، تامین رشد و انرژی مصرفی، کافی باشد. این انرژی برای کودکان ۱ تا ۳ سال ۴۵ تا ۶۵ درصد انرژی از کربوهیدرات، ۳۰ تا ۴۰ درصد از چربی ها و ۵ تا ۲۰ درصد از پروتئین ها باشد و برای کودکان ۴ تا ۱۸ ساله کربوهیدارت همان مقدار، ۲۵ تا ۳۵ درصد از چربی ها و ۱۰ تا ۳۰ درصد از پروتئین ها باشد. برای بیان این توصیه ها بصورت انفرادی و‌کاربردی باید نیاز های انرژی به ازای کیلوگرم وزن یا به ازای سانتی متر قد توسط رژیم شناس یا متخصص تغذیه براورد شود.

پروتئین:

پروتئین توصیه شده در اوایل کودکی ۱/۱ گرم به ازای کیلو گرم وزن بدن و در اواخر دوران کودکی ۰/۹۵به ازای کیلو گرم وزن بدن می باشد. کودکانی که بیشتر در معرض نا کافی پروتئین قرار دارند، گیاهخواران محض، کودکانی که آلرژی های متعدد غذایی دارند و کودکانی که مشکلات رفتاری یا دسترسی ناکافی به غذاها را دارند می باشند.

آهن:

کودکان ۱ تا ۳ ساله در معرض خطر کم خونی فقر آهن قرار دارند.

کلسیم:

نیاز به کلسیم در کودکان ۱ تا ۳ ساله ۷۰۰ میلی گرم، کودکان ۴ تا ۸ ساله ۱۰۰۰ میلی گرم و در ۹ تا ۱۸ سالگی ۱۳۰۰ میلی گرم در روز است که با تنظیم یک برنامه غذایی اصولی می توان نیاز های تغذیه ای این دوران را پوشش داد.

روی:

روی برای رشد ضروری است. کمبود روی منجر به نارسایی رشد، کاهش اشتها، کاهش حس چشایی و بهبود دیر تر زخم می گردد.
از آنجایی که بهترین منابع روی گوشت ها و غذاهای دریایی هستند، ممکن است بعضی از کودکان بطور مرتب روی کمتری دریافت کنند.بنابراین توجه به میزان دریافت روی از طریق برنامه غذایی اصولی بسیار حائز اهمیت می باشد و در مواردی که از طریق رژیم غذایی تامین نشود مکمل یاری با دوز مناسب باید زیر نظر متخصص تغذیه صورت گیرد.

ویتامین D:

نیاز توصیه شده روزانه ۱۵ میکروگرم در روز است. و اگر با آزمایش خون مشخص شود که کودک کمبود ویتامین D دارد، باید مکمل یاری صورت گیرد.

اهمیت تغذیه دوران کودکی در پیشگیری در بیماری های مزمن:

مطالعات صورت گرفته ثابت کرده اند که آترواسکلروز زودرس ریشه در کودکی و نوجوانی دارد. انجمن کودکان آمریکا توصیه می کند که کودکان از دو سالگی به مصرف غذاهای کم چرب روی بیاورند تا در ۵ سالگی به حداکثر ۳۰ درصد کالری ها از چربی ها قناعت نمایند.
هم چنین نتایج تحقیقات تصادفی حکایت از آن دارد که دریافتی بالای نمک طعام طی ۵ هفته نخست زندگی با فشار خون بالا در نوجوانی ارتباط دارد.

کلسیم، سلامتی استخوانی و چاقی:

پیشگیری از استئوپروز، با به حداکثر رساندن حفظ کلسیم و دانسیته ی استخوانی در سنین رشد، از کودکی شروع می شود. افزایش مصرف هر ۳۰۰ میلی گرم در روز به طور مرتب در کودکان با حدود ۱ کیلوگرم چربی بدنی کمتر و در بزرگسالان با حدود۲/۵ تا ۳ کیلوگرم وزن بدنی کمتر همراه بوده است.

فیبر:

فیبر غذایی برای سلامت و دفع طبیعی مدفوع در کودکان مورد نیاز است. مقادیر توصیه شده همان ۱۴ گرم به ازای ۱۰۰۰ کیلوکالری می باشد.
با توجه به نیازهای دوران کودکی و جهت دستیابی به وزن مناسب و حداکثر رشد قدی می توانید به کمک یک برنامه ی غذایی اصولی و متنوع که توسط مشاور تغذیه بر اساس نیازهای کودک و شرایط بدنی او تنظیم می گردد، به این اهداف دست یابید و از کودکی در پیشگیری از بیماری های مزمن کودک برنامه ریزی کنید. هیچ فرد چاق و دارای اضافه وزن، یک شبه و ناگهانی دچار اضافه وزن نشده. اگر کودکی دارید که احساس می کنید سیرصعودی افزایش وزن را در پیش گرفته، حتما با مراجعه به مشاور تغذیه و بررسی نمودارهای رشد، روند را اصلاح نمایید و به سلامتی کودک خود کمک نمایید.