پایش رشد

فهرست مطالب

به طور کلی در جریان چند روز اول پس از تولد وزن نوزاد حدود ۶ درصد کاهش پیدا می کند اما معمولا روز ۷ تا ۱۰ ام به میزان هنگام تولد می رسد.‌
وزن شیرخوران در ۴-۶ ماهگی باید حدودا دو برابر و در یک سالگی سه برابر وزن تولد شود.

قد نوزاد هم در سال اول حدود ۵۰ درصد افزایش پیدا می کند و در ۴ سالگی به دو برابر هنگام تولد می رسد.
اکثر نوزادانی که از نظر وراثتی استعداد درشت بودن را دارند، در فاصله ی ۳ تا ۶ ماه به محدوده ی طبیعی رشد وراثتی خود می رسند‌.
به غیر از نوزادانیکه با وزن تولد صدک ۱۰ یا پایین تر برای قد متولد می شوند.این نوزادان تا یک سالگی قادر به دستیابی به کانال رشد متناسب با استعداد وراثتی خود نیستند.

در دوران کودکی سرعت رشد بعد از سال نخست زندگی بطور قابل ملاحظه ای کند می شود.
افزایش وزن تا سن ۹ تا ۱۰ سالگی کودک ۲ تا ۳ کیلو گرم در هر سال می باشد و‌ افزایش قد از ۲ سالگی تا بلوغ بطور متوسط ۶ تا ۸ سانتی متر در هر سال است.

ارزیابی تغذیه کودکان بایستی شامل موارد قد، وزن، وزن برای قد و BMI (شاخص توده ی بدنی) باشد که همه ی این موارد، توسط CDC به صورت صدک طراحی شده است و متخصص تغذیه کودک بر حسب، سن، وزن، قد و شاخص توده ی بدنی و بر اساس وزن هنگام تولد، از روی این نمودارها روند رشد را پایش می کند و در صورت لزوم مداخله برای اصلاح آن انجام می دهد.
هم چنین رشد نوزادان و کودکان زیر دو سال را نیز با منحنی های WHO ارزیابی می کنیم.
افزایش وزن و قطع کانال های رشد، حکایت از پیشرفت اضافه وزن و چاقی دارد. توقف یا کاهش وزن نیز ممکن است ناشی از سوتغذیه، بیماری حاد یا مزمن شناخته نشده یا مشکل احساسی یا خانوادگی بارز باشد. بنابراین بررسی این روند و مداخلات و توصیه های غذایی جهت دستیابی به شرایط ایده آل و رشد مناسب، بسیار حائز اهمیت است.