اهمیت تغذیه در دوران جنینی، بارداری و میزان باروری:

در سال های اخیر تفکر تغذیه ی داخل رحمی باعث تحقیقات زیادی به عنوان نظریه ی جنینی شده است. این فرضیه ریشه ی بیماری های بزرگسالی را در دوران جنینی می داند. اینکه اهمیت فاکتورهای تغذیه ای مثل مکمل یاری مناسب زنان با فولات جهت جلوگیری از نقایص لوله های عصبی و مکمل یاری یا دریافتی مطلوب رژیمی آنتی اکسیدان ها برای داشتن اسپرم سالم چقدر است، دقیقا مشخص نیست، اما مسلما آنچه که شخص به عنوان غذا انتخاب می کند، نقش عمده ای در شکل گیری موجودی دیگر و سلامت دوران جنینی دارد و‌ تغذیه ی قبل از لقاح، نقش عمده ای در موفقیت مطلوب بارداری دارد.

ارتباط وزن با باروری:

اندازه ی بدنی قبل از لقاح مادر بر توانایی باردار شدن او‌ تاثیر جدی دارد. زنانیکه چربی بدنشان کمتر از ۱۷ درصد باشد اغلب قاعده نمی شوند و زنانیکه چربی بدنشان کمتر از ۲۲ درصد باشد، تخمک گذاری کمتری دارند. از سوی دیگر زنان دارای اضافه وزن ( وزن ایده آل بیشتر از ۱۲۰ درصد)، به دلیل تغییر نسبت تستسترون به استروژن، مشکلات باروری دارند. بنابراین اگر نازایی ناشی از بالا بودن نمایه ی توده بدنی باشد، مداخلات تغذیه ای و کاهش وزن در میزان باروری بسیار موثر است.
۲۵ تا ۴۰ درصد ناباروری ها علت مردانه، ۲۰ تا ۳۰ درصد نقصان تخمک گذاری و ۲۰ تا ۳۰ درصد نقصان لوله ی فالوپ دارد.
از سموم محیطی دی اکسین ها، بیفنیل های پلی برومینه PBBs، استرهای فتالات و سایر فرآورده های صنعتی به عنوان عوامل موثر بر باروری شده است. بیشتر این مولکول ها ساختمانی شبیه مولکول تستسترون و استروژن دارند و تخریب کنندگان اندوکرین نامیده شده اند که در مسیرهای بیوشیمیایی دخالت می کنند. کمبود برخی از ویتامین ها نظیر ویتامین D و B12 در باروری و سقط جنین موثر است. و تامین برخی دیگر نظیر اسیدفولیک در سلامتی و تشکیل لوله های عصبی جنین به خصوص در اوایل بارداری تاثیر بسزایی دارد.
افزایش همو‌سیستئین پلاسما نیز به ناباروری و سقط جنین ارتباط داده شده است.
بنابراین توجه به نیازهای تغذیه ای و رعایت برنامه غذایی اصولی در دوران پیش از بارداری ‌و بارداری اهمیت بسزایی دارد. آشنایی متخصصین تغذیه با وقایع تکمیلی ۲۷۰ روزه ی بارداری سبب می شود که ما با توجه به نیازهای تغذیه ای این دوران، برنامه غذایی دقیقی برای مادران باردار تنظیم کنیم.